Paz03Eki18:00Kürt Edebiyat Tarihi ve İlk Kürtçe RomanSöyleşi18:00 Nâzım Hikmet Kültür Merkezi - KadıköySALONRuhi Su Salonu

Etkinlik Bilgileri

Kürt edebiyat tarihinde ilk Kürtçe roman olarak bilinen “Kürt Çoban” 1935 yılında Sovyetler Birliği’nde yayımlanmıştır. Ekim Devrimi’nde de yer alan ve yaptığı birçok kültürel çalışmadan ötürü Lenin ve Halkların Kardeşliği nişanları alan Ereb Şemo’nun bu romanı ilk kez orijinal Kürtçe metninden çevrilerek Haziran ayında okuyucu ile buluştu.

Romanın çevirmenleri Kamuran Demir ve Özkan Öztaş, Kaya Tokmakçıoğlu moderatörlüğünde “Kürt Çoban” kitabı üzerinden Kürt edebiyat tarihi ve ilk Kürtçe romanı anlatıyor.*

“Yazar olarak, geleneksel Kürt edebiyatını modernize etmek ve yeni anlatım biçimleriyle yeni kanallar bulmayı amaçlayan E. Şemo’nun yapıtları her yanıyla o uzun mücadele dolu yaşamın ve söz konusu düşüncelerin izlerini taşımaktadır. Özellikle Kürt Çoban tam da bu temel üzerine kurulmuş bir yapıttır.”
– Kamuran Demir
 
“Roman, yazarın otobiyografik bir hikayesidir. Hemen hemen her yazarın ilk ürünü gibi, aynadan yansıyanları aktarmıştır eserine. Sosyalist gerçekçilik akımının bir örneği olan roman, Ekim Devrimi öncesinde Kafkasya’da yaşayan Kürtlerin durumunu anlamak adına da önemli veriler sunar.
Kürt tarihi açısından Sovyetler Birliği dönemini Kürtlerin talihi ya da Rönesans’ı olarak betimleyen araştırmacılar mevcuttur.  Buradan yola çıkarak Kürtler için de ilk romanlarının Bolşevik bir çoban tarafından yazılmış olması ve aynı zamanda bu çobanın aldığı eğitimle Kürt halkının kültürel süreçlerine katkılarda bulunması da Kürt okuyucuların talihi olarak sayılabilir. “
– Özkan Öztaş
 

Etkinliğe katılmak istiyor musunuz?

Yeni katılımlar için kapalı

Katılım durumunuzda değişiklik mi var?Katılım Bilgilerimi Değiştir

Sağlık yönergeleri

Maske zorunluluğu
Etkinlik alanı dezenfeksiyonu

Bu etkinliği paylaş

Yol Tarifi

Etkinlik bültenine abone olun

Yeni bir etkinliğimizden ya da etkinlik güncellemelerimizden anında haber alın...

Genel Etkinlikler Hepsi

Yer Hepsi

Düzenleyen Hepsi