Enerjisa adlı şirket, Kadıköy’deki Moda Sahnesi’ni elektriğini kesmekle tehdit ediyor. Moda Sahnesi’nin suçu, hırsızlıktan başka anlama gelmeyen bir uygulamayı reddetmek ve dayatılan astronomik elektrik faturasını ödememekten ibarettir.
Asıl suç şirketlerin yağmacılığıdır. Toplumun temel ihtiyaçlarından biri olan elektrik, tekeller servetlerini katlasın diye özelleştirileli beri bu yağma sürüyor. Sermaye asla doymaz. Bunların kâr hırsı artık hırsızlığın ötesine geçmiş, alenen talan halini almıştır.
Buna dur demek durumundayız. Elektrik üretim ve dağıtımı acil olarak devletleştirilmelidir.
Sahnelerimizi tehdit eden şirketten hareketle, hem bağlı bulunduğu Sabancı Holdingi hem de bütün enerji yağmacılarını asıl biz uyarıyoruz: Elinizi tiyatrodan çekin.
Kişi kendinden bilirmiş işi. Bunlar da tiyatroyu herhangi bir kâr amaçlı işletme sayıyorlar. Onların, masraflarını da vergiden düştükleri, işçilerini sefalet ücretine mahkûm ettikleri o şatafatlı AVM sahnelerini bilmeyiz, ama bizim tiyatrolarımız kâr amaçlı değil. “Bizim tiyatrolarımız” halkın temel gereksinimlerinden biri olan, onsuz bir toplumun yaşamını sürdüremeyeceği, yüzlerce yıldır kamusal bir işlev olan sanatı üretiyor ve sergiliyorlar. Enerji tekelleri ise şu anda bütün sanat mekânlarına ödenmesi olanaksız ve talep edilmesi kökten haksız faturalarla saldırıyorlar.
Uyarıyoruz: Gözünü kâr bürümüş sermayeye sesleniyoruz. Elinizi halkın kültürel ihtiyaçlarından çekin.
Uyarıyoruz: Tiyatroyu kapattırmayız. Sanat dostu geçinen tekellere sesleniyoruz. Elektriğimize el uzatmanın vebali ağırdır, altından kalkamazsınız.
Uyarıyoruz: Siyasi iktidar pandemi sırasında sanatçıları açlıkla terbiye etmeye kalkmış, yüzlerce müzisyen intihara sürüklenmişti. Artık yeter, hükümete sesleniyoruz. Bir tek sahnenin bile perdelerini açamaması durumunu kabul etmeyeceğiz.
Ve çağırıyoruz: Bütün sanatçıları, sadece sanatçıları değil, aynı yağmanın acısını evinde, işyerinde çeken halkımızı Moda Sahnesi’yle buluşmaya, dayanışmaya çağırıyoruz.
Elektrik şirketleri hemen devletleştirilmelidir.
Nâzım Hikmet Kültür Merkezi