Çar08Ağu21:00UmutSinema21:00 Nâzım Hikmet Kültür Merkezi - KadıköySALONNHKM Bahçe

Etkinlik Bilgileri

Ellinci Yılında 1968 ve Sinema

İkinci Savaş’ın sona ermesinden yaklaşık yirmi yıl sonra, dünyanın pek çok bölgesinde toplumlar biriken iktisadi-politik-kültürel sıkışmaların sonucu kaynamaya başlıyor. Kalıcı bir barış ve refah
getirmeyen savaş sonrası dönem, emperyalist metropollerde ve dönemin burjuva jargonuyla “gelişmekte olan” yani aslında geri bıraktırılmış ülkelerde, politik toplumsal hareketlere sahne oluyor.
1968 Mayıs ayında Paris’teki gösterilerle simgeleşen bu hareketlilik, öncesi ve sonrasıyla 20. Yüzyıl tarihinde özgün bir uğrak.

Bununla birlikte, bu hareketlilik aslında tüm dünyada ortak bir karakter taşımıyor. ’68, emperyalist metropollerde, yoksulluğu da gündemine almakla birlikte, daha özgürlükçü, insan hakları eksenli bir ton kendini hissettirirken, geri bıraktırılmış, yarı-sömürge ülkelerde, Türkiye’;de de olduğu gibi, anti- emperyalist, bağımsızlıkçı, kalkınmacı, eşitlikçi ve halkçı bir karakter öne çıkıyor.

Sınırlı sayıda da olsa, seçtiğimiz filmlerle, hem zaman hem de mekânda bir gezintiye çıkmaya ve elli yıl önceki bir süreci hatırlatarak, aslında bugün üzerine düşünmeye davet ediyoruz sizleri.

Hazırladığımız programda, bu dönemi, dönemi hazırlayan savaş sonrası toplumsal koşulları, ’68’in çeşitli ülke sinemalarındaki yansımaları ve sonrasındaki dönüşümler üzerinden işlemeye çalıştık.
___________

Cabbar, Adana’da İstasy on Meydanı’nda faytonculuk yapıyor. Hayat kolay değil: otobüs, kamyon, otomobiller, artık ulaşımın ve taşımacılığın hızlı ve daha ucuz hale gelmesine yol açtığından faytoncu Cabbar müthiş bir yoksulluğun içine yuvarlanıyor, diğer tüm faytoncularla birlikte. Kondusunda annesi, eşi ve çocuklarıyla nefes alamaz hale geldikleri bu yoksulluktan kurtulabilmek için çareler
düşünmeye başlıyor Cabbar.

Sadece Türkiye sinema tarihinin değil dünya sinema tarihinin de önemli filmlerinden biri olan Umut, ideolojik ve estetik açıdan Yılmaz Güney’in katettiği sıçramanın sinemasal ifadesidir: Bireysel çözüm
aramak zorunda kalan kahraman ufku, yerini artık sınıfının bilincindeki örgütlü mücadelenin militanına bırakmaktadır.

Yönetmen: Yılmaz Güney
Ülke: Türkiye
Yapım yılı: 1970
Süre: 100’

Gösterimler ücretsizdir.

Zaman

8 Ağustos 2018 Çarşamba 21:00

Bu etkinliği paylaş

Yol Tarifi

Etkinlik bültenine abone olun

Yeni bir etkinliğimizden ya da etkinlik güncellemelerimizden anında haber alın...

Genel Etkinlikler Hepsi

Yer Hepsi

Düzenleyen Hepsi