Cmt06Oca15:30Dayatılan Ebeveynlik Yaklaşımları Kime Hizmet Ediyor?Söyleşi15:30 SALONYılmaz Güney
Etkinlik Bilgileri
Klinik Psikolog Dr Zeynep Maçkalı’nın katılımıyla Aşırı koruyucu (helikopter) ebeveynlik, organik ebeveynlik, üstün zekalı çocuk ebeveyni olmak, olimpik ebeveynler, dahi çocuk yetiştirmek, doğal ebeveynlik…. Kısacık bir araştırma ile ulaşılabilecek, son
Etkinlik Bilgileri
Klinik Psikolog Dr Zeynep Maçkalı’nın katılımıyla
Aşırı koruyucu (helikopter) ebeveynlik, organik ebeveynlik, üstün zekalı çocuk ebeveyni olmak, olimpik ebeveynler, dahi çocuk yetiştirmek, doğal ebeveynlik….
Kısacık bir araştırma ile ulaşılabilecek, son zamanlarda sıkça bahsi geçen ebeveynlik yaklaşımları bunlar. Bu yaklaşımlardan birini benimsemeyen ebeveyn ya dışlanıyor, ya da kendini korkunç yetersiz hissediyor. Çünkü bu ebeveynlik türleri bize dayatılıyor.
Peki çocuklar bu konuda neler hissediyor? Sürekli takip edilen, sürekli bir faaliyete çekilen çocuk mu daha mutlu ve başarılı, benliğini bulma yolculuğunda kendisine eşlik edilen mi?
Parkta düşmesinler diye ağaca tırmanmalarına izin verilmeyen, başarılı olsunlar diye onlar adına sorumlulukları üstlenilen, kendilerine yetenek ve üstün zeka beklentisi dayatılan çocuklar büyüdükçe karşılaştıkları sorunlara kendileri de çözüm bulamaz, davranışlarının sebep-sonuç ilişkisini kuramaz hale geliyorlar.
Pek çok şeyin tanımının değiştiği, hatta ‘içinin boşaltıldığı’ bu dönemde ebeveynliğin tanımı da kafa karıştırıcı şekilde değişiyor. İlgili ve bilinçli ebeveyn olmak ne demektir? Çocuk gelişimiyle ilgili kitaplar okumak, çocukla ilgili blogları, internet sayfalarını takip etmek çocuk büyütmeye ne ölçüde yardımcı olur? Çocuğun etrafında ‘pervane olmak’ çocukla ilgilenmek midir? Çocuğa destek olunurken köstek de olunabilir mi? Çocuğunun iyiliği için onun yerine düşünmek gerekir mi? Çocuğa eşlik ederken, sınır nasıl koyulur? Peki, ‘yeterince iyi’ ebeveyn olunabilir mi? En önemlisi de bu yeni ebeveynlik kavramlarını kim, neden dayatıyor? Bu yaklaşımlar kime ve neye hizmet ediyor?
Etkinlik günü 15.30 – 16.45 saatleri arasında 7-11 yaş grubu çocuklar için Takımyıldızları Atölyesi yapılacaktır. Yağmur Karan yürütücülüğünde gerçekleşecek olan çalışmaya katılım için kayıt yaptırmak gerekmektedir.
Kayıt için: atolye@nhkm.org.tr – 0216 414 22 39
Etkinlik süresince 4-12 yaş arası çocuklar için atölyeler yapılacaktır.
Tarih
6 Ocak 2018 Cumartesi 15:30
SALON
Yılmaz Güney
Etkinlik Türü Seçimi
Hepsi
Gezi
Gösteri
İnternet
Konser
Sergi
Sergi
Sinema
Söyleşi