Cmt10Haz15:00Barış ve Sosyalizm Mücadelesinde Aydın Bir Hekim: Sevinç ÖzgünerSöyleşi & İmza Günü15:00 Nâzım Hikmet Kültür Merkezi - KadıköySALONYılmaz Güney Salonu

Etkinlik Bilgileri

Barış ve Sosyalizm Mücadelesinde
Aydın Bir Hekim: Sevinç Özgüner

Tarsus doğumlu Diş Hekimi Sevinç Tanık Özgüner. O kendini halkına adamış bir hekim, eşitlik ve özgürlük mücadelesinin aydın bir militanıydı. Üniversitenin paralı olmasına ve Kore’ye asker gönderilmesine karşı eylemlerde yer aldı. Nazım Hikmet’e özgürlük kampanyasında çalıştı. 1951 Tevkifatı’nda Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi olmaktan tutuklandı.

1980’li yılların başlangıcında Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi’nde Dr. Erdal Atabek başkanlığındaki yönetimde görev yaptığı sırada, o dönemde hızla büyüyen faşist terörün boy hedeflerinden biri oldu. Emekten yana barış ve özgürlüğün savunucusu bir sosyalist, örnek insan Sevinç (Tanık) Özgüner, 23 Mayıs 1980’de eşi Vecdi Özgüner ile birlikte evlerine yapılan saldırıyla kurşun yağmuruna tutuldular. Eşi ağır yaralandı. Sevinç Özgüner ise yaşamını yitirdi.

Ozan Hasan Hüseyin’in “Acıtan Gerçek” şiirinin dizelerinde dile getirdiği gibi yorumlarsak; “Ölümden, ölmekten değildi korkuları. Daha güzel bir dünya yaşanılır bir vatan diye söylerken şarkılarını vurulup kahpe tuzaklarda bir geyik gibi düşmek boylu boyunca…”

Bu kitap sadece bir anma kitabı değil. Aynı zamanda bu topraklarda yürütülen barış, eşitlik, özgürlük ve sosyalizm mücadelesine emek vermiş, bedel ödemiş değerlerin tarihin belleğine düşülen bir not ve anıları ile deneyimlerinden bize kalan bir mirastır. Evet, Sevinç Özgüner’i bu kitapla anıyoruz.

Bu çalışmayı ona bir saygı duruşu olarak da algılıyorum.

Uğur Pişmanlık

Pişmanlık, 2004 yılında ilk sayısı çıkan, tarih, felsefe, kültür sanat içerikli Aratos Dergisinin yayımını sürdürmekte, yeni kitaplar ile belgesel film senaryoları yazmakta ve “Tarsus Ansiklopedisi”ni yayına hazırlamaktadır.
Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği, PEN Yazarlar Derneği (Türkiye Merkezi), Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı (ÇEKÜL) Yüksek Danışma Kurulu, Barış Derneği, Tarsus Gazeteciler Cemiyeti üyesidir.

Yayınlanmış Kitapları:

Kent Masalları (1997), Antik Çağ’da Tarsuslu Filozoflar (2002), Tarsuslu Yazarlar ve Sanatçılar Antolojisi (2008), Tarsus Basın Tarihi (2009), Barış ve Aydınlanmaya Adanmış Bir Yaşam: İsmail Hakkı Öztorun (2010), Tarsus Çeşme ve Hayratları (2010), Gezginlerin Gözüyle Tarsus (2012), Tarsus İşçi Sınıfı Tarihi (2013), Boyun Eğmeyen İnsan (2014), “Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Tiyatro” (2017), “Barış ve Sosyalizm Mücadelesinde Aydın Bir Hekim: Sevinç Özgüner” (2017).

Tarsus Olimpiyatları ve Uluslararası Tarsus Maratonu, Edebiyatta Tarsus, Tarsus Bibliyografyası, Tütengil’e Armağan (Derleme), Edebiyatımızda Çeşmeler, Türkiye’de İlk Elektrik: Tarsus ve Barajları, Tarsuslu Romantik Şair: M. Sami Aşar Yaşamı ve Şiirleri (Monografi), Edebiyatımızda Radyolar, Tarsus Çıplak Mahallesi.

Zaman

10 Haziran 2017 Cumartesi 15:00

Bu etkinliği paylaş

Yol Tarifi

Etkinlik bültenine abone olun

Yeni bir etkinliğimizden ya da etkinlik güncellemelerimizden anında haber alın...

Genel Etkinlikler Hepsi

Yer Hepsi

Düzenleyen Hepsi