Etkinlik Bilgileri
Ellinci Yılında 1968 ve Sinema İkinci Savaş’ın sona ermesinden yaklaşık yirmi yıl sonra, dünyanın pek çok bölgesinde toplumlar biriken iktisadi-politik-kültürel sıkışmaların sonucu kaynamaya başlıyor. Kalıcı bir barış ve refah getirmeyen savaş
Etkinlik Bilgileri
Ellinci Yılında 1968 ve Sinema
İkinci Savaş’ın sona ermesinden yaklaşık yirmi yıl sonra, dünyanın pek çok bölgesinde toplumlar biriken iktisadi-politik-kültürel sıkışmaların sonucu kaynamaya başlıyor. Kalıcı bir barış ve refah
getirmeyen savaş sonrası dönem, emperyalist metropollerde ve dönemin burjuva jargonuyla “gelişmekte olan” yani aslında geri bıraktırılmış ülkelerde, politik toplumsal hareketlere sahne oluyor.
1968 Mayıs ayında Paris’teki gösterilerle simgeleşen bu hareketlilik, öncesi ve sonrasıyla 20. Yüzyıl tarihinde özgün bir uğrak.
Bununla birlikte, bu hareketlilik aslında tüm dünyada ortak bir karakter taşımıyor. ’68, emperyalist metropollerde, yoksulluğu da gündemine almakla birlikte, daha özgürlükçü, insan hakları eksenli bir ton kendini hissettirirken, geri bıraktırılmış, yarı-sömürge ülkelerde, Türkiye’;de de olduğu gibi, anti- emperyalist, bağımsızlıkçı, kalkınmacı, eşitlikçi ve halkçı bir karakter öne çıkıyor.
Sınırlı sayıda da olsa, seçtiğimiz filmlerle, hem zaman hem de mekânda bir gezintiye çıkmaya ve elli yıl önceki bir süreci hatırlatarak, aslında bugün üzerine düşünmeye davet ediyoruz sizleri.
Hazırladığımız programda, bu dönemi, dönemi hazırlayan savaş sonrası toplumsal koşulları, ’68’in çeşitli ülke sinemalarındaki yansımaları ve sonrasındaki dönüşümler üzerinden işlemeye çalıştık.
___________
1929 Bunalımı, tüm ABD’yi sarsmıştı. Öyle ki, insanlar yaşama tutunabilmek, geçimlerini sağlayabilmek, içinde bulundukları çukurdan çıkabilmek, “yırtabilmek” için, en insanlık dışı yolları bile
deniyorlardı: kapitalist rekabetin yıkıma uğrattığı insanlara çıkış yolu olarak dayatılan şey yine vahşi bir rekabetin içine girmekti. Bugün TV şovlarındaki ses, yetenek, dayanıklılık yarışmalarına benzer bir
mantıkla kurgulanmış yarışmalar da bu kurtulma umutları arasındaydı. Filmin konu ettiği dans yarışmasında tek bir koşul vardı: Çok sınırlı dinlenme araları dışında, hiç durmadan dans etmek. Ya izleyiciler? Dans etmekte olanlarla onları izleyenler arasında gerçekten fark var mıydı?
Filmin özgün adı: They Shoot The Horses, Don’t They? –
Yönetmen: Sydney Pollack,
Oyuncular: Jane Fonda, Micheal Sarrazin, Susannah York
Ülke: Amerika Birleşik Devletleri
Yapım yılı: 1969
Süresi: 120’
Gösterimler ücretsizdir.
Zaman
22 Ağustos 2018 Çarşamba 21:00
SALON
NHKM Bahçe