Etkinlik Bilgileri
İkincisinin gerçekleşmesinin ardından Birinci Dünya Savaşı ya da Birinci Paylaşım Savaşı olarak adlandırılan savaşın yüzüncü yılındayız. Yüzüncü yılda savaş farklı aktörlerin gözünden anlatılan farklı öyküler, yayınlar ve törenlerle anılıyor. Bu
Etkinlik Bilgileri
İkincisinin gerçekleşmesinin ardından Birinci Dünya Savaşı ya da Birinci Paylaşım Savaşı olarak adlandırılan savaşın yüzüncü yılındayız. Yüzüncü yılda savaş farklı aktörlerin gözünden anlatılan farklı öyküler, yayınlar ve törenlerle anılıyor. Bu savaşın Büyük Savaş olarak adlandırılmasının nedeni savaşın dünyanın birçok bölgesinde, yaygın bir coğrafyada yaşanması değil. Bu savaş yalnızca cephede savaşanları değil, cephe gerisini, tüm toplumu, tarımdan sanayiye ekonomiyi, kadınları, kültürü ve sosyal yapıyı etkiledi, değiştirdi. Büyük Savaş arkasında büyük bir yıkım, ölümler, kayıplar bıraktığı gibi siyasal birçok değişime de yol açtı. Üç büyük imparatorluğun, Çarlık Rusyası, Habsburglar ve Osmanlı İmparatorluğu’nun sonunu getirdi. Savaş bittiğinde geride ölüler, mezarlıklar, savaşa dair toplumsal hafıza ve hafıza mekânları kaldı. Bunlara yüklenen siyasal anlamlar yeni saflaşma ve tartışmaların temelini oluşturdu.
Yalnızca diplomatik ve siyasi tarih yazımını, kahramanları ve şehitleri, yaşamını kaybeden milyonlarca genci değil, modern dünya tarihinde yaşanan büyük dönüşümü anlamak ve anmak için düzenlediğimiz bu atölyede savaşın sosyal tarihini geniş bir tarihsel/toplumsal bağlamda ve bütüncül bir yaklaşımla ele almayı hedefliyoruz. Elbette içinde yaşadığımız savaşlar çağında yeni bir sayfa açabilmek amacıyla..
Konuşmacı: E.Zeynep Suda
Zaman
11 Şubat 2018 Pazar 15:00
SALON
Yılmaz Güney